Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2016 10:47 - Колагенът част 1-ва
Автор: anngry Категория: Лични дневници   
Прочетен: 544 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Познаваме го предимно от козметиката, а всъщност колагенът е най-основният протеин (белтък) в човешкото тяло, явяващ се ключова съставка на всички съединителни тъкани, осигуряващ инфраструктурата на мускулно-скелетната система и представляващ основен градивен елемент на кожата. Около 65% от общото количество протеини в организма ни са именно колаген, като в кожата неговото количество достига до 95% (именно той е основна причина тя да бъде здрава, подхранена и еластична).
Достатъчното количество колаген е основна предпоставка за здрави кости, стави, коса, кожа, нокти и т.н.

Колагенът и здравето на костите
Костите са също толкова жива и променяща се тъкан колкото и всички останали в тялото. Някъде около 30-годишна възраст човешките кости започват да губят част от основните си съставки по-бързо, отколкото могат да си ги набавят. Заради промени в хормоналните нива (и при двата пола!) и други, свързани с напредването на възрастта фактори, нивото на колаген в костите също намалява. При това този процес е прогресивен и непрекъснат. Като резултат един организъм на 50-60 години почти не произвежда колаген.
Намаляването на т.нар. костна плътност е основна предпоставка за развитието на остеопороза – костите стават крехки и чупливи. При жените тази опасност се засилва и от намаляването в нивото на естрогена в периода на менопаузата.

Колагенът и здравето на ставите
Всички хрущяли също са съставени основно от колаген. Т.е. той е градивен елемент не само на всички стави, но също и на носа, очите и др.
В ставите колагенът е причина за тяхната еластичност, а също така предотвратява опирането на костите една в друга и триенето между тях. С напредването на възрастта количеството колаген в ставите намалява и това става причина за развитието на различни видове артрити.
Добрата новина в случая е, че, според най-новите изследвания, увеличаването на количеството колаген – чрез външен прием – води до съответно натрупване в невралгичните зони. Затова днес се приема като напълно вярно твърдението, че намаляването на колаген е предотвратим процес, т.е. чрез прием на подходящ препарат ставите в определена степен са възстановими. А обездвижването или намалената способност ставите да се огъват и носят напрежението на движещото се тяло е сред най-застрашаващите нормалния начин на живот процеси.

Колагенът и здравето на кожата
95% от протеините в кожата са именно колаген. Всяко нарушаване в целостта на кожата – например порязване – води до увеличено производство на колаген, който се насочва към проблемната зона и ускорява зарастването. Затова и специалистите определят колагена като един от ключовите елементи в регенерирането (възстановяването) на кожните тъкани (и не само на тях!). 
Когато колагенът в кожата е недостатъчен или неговата структура е нарушена, външният вид на самата кожа видимо се променя – тя става тънка, суха, податлива на травми, появяват се бръчки.
Както и в случая със ставите и другите хрущяли, допълнителното приемане на колаген в значителна степен ще подобри състоянието, а като външен ефект кожата ще стане по-гладка и изпъната – бръчките ще избледнеят. Подобен е ефектът на увеличеното количество колаген и по отношение на косата и ноктите.

Антиейджинг ефект на колагена
Погледната в детайли, кожата има линейна структура в комбинация с вещества, на които се дължи нейната еластичност и цвят.
Промените във вида на кожата ни са неминуеми с напредване на възрастта. Други фактори, които са от значение, са някои заболявания и механичните увреди по кожата (включително тези, причинени от слънчево изгаряне).
Прекомерното излагане на слънце или изкуствения тен, придобиван в солариумите, ускоряват процеса на стареене на кожните клетки. В такива случаи най-логично изглежда третирането на кожата с продукти, съдържащи колаген – кремове, инжекции, лазерна терапия. Практиката обаче показва, че такъв такъв тип лечение дават ограничен резултат и не променят факта за недостиг на колаген в организма като цяло. Само вътрешният прием на препарат на колагенова основа дава възможност на тялото да разпредели допълнителното количество колаген към зоните, които най-много се нуждаят от него.

Колагенът и спорта
Приемът на колаген е широко разпространен сред хората, които активно спортуват или естеството на работата им предполага големи и продължителни физически усилия.
Това се дължи на факта, че достатъчното количество колаген увеличава издръжливостта (както общата, така и тази на ставите и мускулите) и намалява времето, необходимо за възстановяване и преодоляване на евентуални травми.

Как да изберем добрият продукт с колаген
На пазара се предлагат много продукти, които съдържат колаген под различна форма – желатин, чист колаген или т.нар. колагенови пептиди (с най-богато съдържание на аминокиселини).
Най-важно е да се избере такъв продукт, който осигурява достатъчно количество колаген (обичайната препоръчвана доза е 7-10 грама) и то с ниско молекулно тегло (колагенът в оригиналния си вид е дълга молекула, която трудно се усвоява от човешкия организъм).
Количеството от 7-10 грама прави трудно или най-малкото неудобно колагенът да се приема под формата на таблетки или капсули (ще са нужни 15 до 25 капсули/таблети дневно). Най-лесно е препоръчителното количество да се осигури чрез прием на разтворим колаген - напитка.



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anngry
Категория: Лични дневници
Прочетен: 66714
Постинги: 29
Коментари: 84
Гласове: 251
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930