Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2016 21:56 - За нитратите и вредата от тях
Автор: anngry Категория: Лични дневници   
Прочетен: 532 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 05.09.2016 21:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Нитратите са соли на азотната киселина. Обикновено са бели или безцветни прахообразни, кристални вещества, които добре се разтварят във вода. Използват се масово в много отрасли:
- в земеделието като високоефективни торове;
- в хранително-вкусовата промишленост като оцветители и консерванти;
- в индустрията за производство на бои, лекарства, пластмаси, стъкло и други.
Като самостоятелни вещества те не са опасни за здравето, но попаднали в организма на човека, в процеса на метаболизма, се получават нитрити и нитрозамини, които вече представляват риск за здравето на консуматорите.


Как се приемат в организма на човека?

Нитратите влизат в човешкия  организъм чрез водата и храните. Основни източници на замърсяване с нитрати са прекомерното или неправилно използване на органични и минерални торове в селското стопанство, отпадъчните води от бита, животновъдството и от предприятия за производство на торове, лекарства, пластмаси и др.


В кои храни са най-много?

Най-богати на нитрати са зеленчуците и консервираните меса (колбаси и пушени меса). Много по-малко е съдържанието им в млечните продукти и рибата. Някои растения имат способността да натрупват повече нитрати. Това са зеленчуците - маруля, пресен чесън, зелен лук, спанак, червено цвекло и други. Те могат да бъдат опасни за здравето на хората, ако се консумират в големи количества.


Вредни ли са нитратите?

Сами по себе си не са токсични. Както вече беше отбелязано, риск за здравето представляват веществата, образуващи се при метаболизма им – нитрити и нитрозамини. Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта, в резултат на което се образува съединение, наречено метхемоглобин. То възпрепятства преноса на кислорода до тъканите и органите в организма и се развива състояние, известно като метхемоглобинемия, характеризиращо се с посиняване на кожата. Нитратите са най-опасни, когато са превърнати в нитрити още преди поглъщането им в организма. Това може да стане при неправилно съхранение на хранителните продукти или по време на готвене, най-вече при пържене. При намалена киселинност на стомашния сок нитритите могат да се превърнат в нитрозамини, които имат канцерогенно действие.
При постъпването на големи количества нитрати в организма след 4 до 6 часа се появяват гадене, задух, диария, посиняване на кожата и видимите лигавици. Едновременно с това се усеща обща слабост, замайване, понякога припадъци, главоболие и сърцебиене. Използването дълго на храни и вода с високо съдържание на нитрати води до алергия, нарушена функция на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния апарат и нервната система.


Кои са рисковите групи?

Най-уязвими от вредното действие на нитратите са кърмачетата до тримесечна възраст, бременните жени, малките деца с храносмилателни смущения и хора, претърпели тежки операции на стомашно-чревния тракт.
Според Световната здравна организация безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5 мг на килограм тегло дневно, като допустимото дневно количество е до 500 мг. Когато в организма на човека постъпят по-големи количества, те вече представляват потенциална опасност за здравето.




Как да ограничим приема?

Съществуват няколко прости механизма за намаляване на количествата нитрати, които потребителите трябва да знаят и прилагат във всекидневието:
- обилно измиване и изкисване във вода на зеленчуците;
- отстраняване на "най-нитратните” части на растенията - кочана и външните листа на зелето, корите и опашките на краставиците и тиквичките;
- консумация само на добре узрели плодове и зеленчуци;
- при варене на зеленчуци изливане на водата, в която са врели, още докато е гореща;
- купуване и консумация на зеленчуци със среден размер;
- консумация на зеленчукови салати с лимон, тъй като той съдържа много витамин С, препятстващ образуването на нитрити и нитрозамини;
- да се избягва претоплянето на супи и ястия;
- да се ограничи консумацията на колбаси и пушени меса.




Гласувай:
9



1. cortana - :)
05.09.2016 23:09
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anngry
Категория: Лични дневници
Прочетен: 66103
Постинги: 29
Коментари: 84
Гласове: 251
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031