Прочетен: 1314 Коментари: 5 Гласове:
Последна промяна: 30.05.2016 17:46
Кориандър ( Coriandrum sativum ) е едногодишна билка от семейството Apiaceae . Кориандър е с произход от Южна Европа и Северна Африка. Тя е с височина 50 сантиметра. Листата са много различни по форма, широки в основата на растението и стройни и перушинести. Цветята се намират в малки сенници , бели или много бледо розови, асиметрични, с листенца, сочещи далеч от центъра на сенника - дълги (5-6 мм) в сравнение с тези, сочещи към него (само 1-3 mm) . Плодът е кълбовиден сух с диаметър 3-5 мм.
Здравни ефекти и лекарствени употреби
Кориандър, като много подправки, съдържа антиоксиданти.
Установено е, че както листата така и семената, съдържат антиоксиданти, но листата са с по-силен ефект
Кориандър е използван в народната медицина за облекчаване на тревожност и безсъние. Семена от кориандър се използват в традиционната индийска медицина като диуретик. Прави се отвара от кипването на равни количества семена от кориандър и семена от кимион, която се използва след охлаждане. Кориандър се използва и като газогонно и подобряващо храносмилането средство. Документиран е и като традиционно лечение на диабет.
Семена от Кориандър понижават нивата на общия холестерол и триглицериди, както и увеличава нивата на липопротеините с висока плътност.
Кориандър сок (смесен с куркума на прах или сок от мента) се използва както за лечение на акне.
Пресните листа от кориандър са съставка в много азиатски храни на Юг (особено в лютениците), в китайските ястия и в мексикански ястия, особено в салса игуакамоле и в гарнитурите. Нарязани листа от кориандър са гарнитура на готвени ястия като Дал и Къри . Тъй като топлинната енергия намалява техният вкус, листата от кориандър често се използват сурови или се добавят към ястието непосредствено преди сервиране. В Индия и Централна Азия рецептите за, листата от кориандър се използват в големи количества и се варят докато вкусът отслабне. Листата се развалят бързо, когато са отстранени от свода, и губят аромата си, когато се сушени или замразени.Кориандър се среща често, както сушени семена. Семената могат да бъдат печенивтопъл сух тиган за кратко, за да преди смилане се подобри и да се промени аромата. Семената от кориандър бързо губят аромата си на склад и е най-добре да бъдат пресни. Семената от кориандър се използват за подправка на зеленчуци и колбаси в Германия и Южна Африка. В Русия и Централна Европа пък - за приготвянето на ръжен хляб, като алтернатива на кимион. Използват се и в пивоварната промишленост при направата на определени видове бира.
Корени от кориандър
Корени от кориандър, имат по-интензивен аромат, отколкото листата. Те се използват в различни азиатски кухни. Корени от кориандър често се използват в тайландски ястия, включително супи и къри пасти.
Имуностимулатори (Билки, Подправки, Доба...
Как да стопим мазнините на корема в дома...
30.05.2016 13:22
Не мога да откажа тютюнопушенето! :))))))
Не, че се опитвам де..... :))))))
А кориандърът, след индийското орехче, е може би най-харесваната от мен подправка. Всъщност и след канелата! :)
ПП: Линкът в заглавието ще Ви даде решението на проблема със забавеното зареждане на блога. :)
Зная, че е супер нездравословно, но аз съм почитателка на онези готови кубчета на Маги. :)
Кортана, както вече написах при г-н Стар: това му решение е по отношение на друг проблем и Хром, а ние с Ани използваме лисицата. :) Благодаря все пак за опита да бъдеш от полза.
Мюзикгърл, тези кубчета са много, ама много вредни.
Рафи, бялото вино наистина е чудесна подправка за някои ястия. :D
Първоначално не можах да намеря менюто в Мозила, но след няколко повечко ровене..... :D