Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2016 05:49 - Подправки и здраве (КОРИАНДЪР) част 1-ва
Автор: anngry Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1314 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 30.05.2016 17:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Кориандър Coriandrum Sativum

Кориандър ( Coriandrum sativum ) е едногодишна билка от семейството Apiaceae . Кориандър е с произход от Южна Европа и Северна Африка. Тя е с височина 50 сантиметра. Листата са много различни по форма, широки в основата на растението и стройни и перушинести. Цветята се намират в малки сенници , бели или много бледо розови, асиметрични, с листенца, сочещи далеч от центъра на сенника - дълги (5-6 мм) в сравнение с тези, сочещи към него (само 1-3 mm) . Плодът е кълбовиден сух с диаметър 3-5 мм.image


Здравни ефекти и лекарствени употреби

Кориандър, като много подправки, съдържа антиоксиданти.

Установено е, че както листата така и семената, съдържат антиоксиданти, но листата са с по-силен ефект


Кориандър е използван в народната медицина за облекчаване на тревожност и безсъние.  Семена от кориандър се използват в традиционната индийска медицина като диуретик. Прави се отвара от кипването на равни количества семена от кориандър и семена от кимион, която се използва след охлаждане. Кориандър се използва и като газогонно и подобряващо храносмилането средство. Документиран е и като традиционно лечение на диабет.

Семена от Кориандър понижават нивата на общия холестерол и триглицериди, както и увеличава нивата на липопротеините с висока плътност.

Кориандър сок (смесен с куркума на прах или сок от мента) се използва както за лечение на акне.

Пресните листа от кориандър са съставка в много азиатски храни на Юг (особено в лютениците), в китайските ястия и в мексикански ястия, особено в салса игуакамоле и в гарнитурите. Нарязани листа от кориандър са гарнитура на готвени ястия като Дал и Къри . Тъй като топлинната енергия намалява техният вкус, листата от кориандър често се използват сурови или се добавят към ястието непосредствено преди сервиране. В Индия и Централна Азия рецептите за, листата от кориандър се използват в големи количества и се варят докато вкусът отслабне. Листата се развалят бързо, когато са отстранени от свода, и губят аромата си, когато се сушени или замразени.
Кориандър се среща често, както сушени семена. Семената могат да бъдат печенивтопъл сух тиган за кратко, за да преди смилане се подобри и да се промени аромата. Семената от кориандър бързо губят аромата си на склад и е най-добре да бъдат пресни. Семената от кориандър се използват за подправка на зеленчуци и колбаси в Германия и Южна Африка. В Русия и Централна Европа пък - за приготвянето на ръжен хляб, като алтернатива на кимион. Използват се и в пивоварната промишленост при направата на определени видове бира.

 

image

Корени от кориандър

 

Корени  от кориандър, имат по-интензивен аромат, отколкото листата. Те се използват в различни азиатски кухни. Корени  от кориандър често се използват в тайландски ястия, включително супи и къри пасти.





Гласувай:
7



1. cortana - http://starforlife.blog.bg/technology/2015/09/06/google-chrom-se-prenasochva-ciklichno-i-ne-vi-zarejda-daden-.1389480
30.05.2016 13:22
Опитвам се да водя здравословен начин на живот, но......
Не мога да откажа тютюнопушенето! :))))))
Не, че се опитвам де..... :))))))
А кориандърът, след индийското орехче, е може би най-харесваната от мен подправка. Всъщност и след канелата! :)

ПП: Линкът в заглавието ще Ви даде решението на проблема със забавеното зареждане на блога. :)
цитирай
2. musicgirl81 - Здравейте, момичета! :)
30.05.2016 13:53
Ани, не обичам подправки, извини ме.
Зная, че е супер нездравословно, но аз съм почитателка на онези готови кубчета на Маги. :)
Кортана, както вече написах при г-н Стар: това му решение е по отношение на друг проблем и Хром, а ние с Ани използваме лисицата. :) Благодаря все пак за опита да бъдеш от полза.
цитирай
3. raff - От подправките за ястия,
30.05.2016 15:03
най-обичам бира, вино и..... :D
цитирай
4. anngry - Здравейте! :D
30.05.2016 17:49
Благодаря, Кортана! Само да се събудя и ще погледна. :D
Мюзикгърл, тези кубчета са много, ама много вредни.
Рафи, бялото вино наистина е чудесна подправка за някои ястия. :D
цитирай
5. anngry - Кортана, благодаря! :D
31.05.2016 14:18
Получи се!
Първоначално не можах да намеря менюто в Мозила, но след няколко повечко ровене..... :D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anngry
Категория: Лични дневници
Прочетен: 66566
Постинги: 29
Коментари: 84
Гласове: 251
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930