Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2016 12:00 - Ценни съвети за живота от дълголетници
Автор: anngry Категория: Лични дневници   
Прочетен: 536 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Има ли общи, универсални правила за дълъг и щастлив живот? В търсене на отговора на този въпрос професорът от Корнуелския университет Карл Пилмър анкетирал 1500 души на възраст от 70 до 100 и повече години. Разпитвал ги за житейския им опит, техните възгледи за успех и щастие и т.н. След това анализирал и обобщил резултатите от интервюта и въз основа на тях написал книгата “30 урока за живота: изпробвани и правдиви съвети.”

Ние ви представяме петте най-важни от тях:

1. Помни, че животът е кратък

Беседите си с домакини, предприемачи, с представители на екстремни професии Пилмър започвал с простичкия въпрос: “Кой е най-важният ви извод за живота?”

Мнозиноството от участниците отбелязали – животът отминава много бързо!

2. Кариера? Прави това, което ти харесва

 Въпреки, че повечето от участниците в проучването на професора били от поколения, преживели тежки икономически времена, те не съветвали младите да търсят стабилна и добре платена работа. Вместо това препоръчвали: “Занимавайте се само с това, което ви харесва.” От дистанцията на времето и личния извод колко е кратък животът, те убедено заявявали – не си струва човек да губи време за нещо, което не му харесва.

3. Отнасяйте се към тялото си с мисълта, че ще го ползвате поне 100 години

При наличието на съвременните медицински технологии нездравословният начин на живот не означава по-къс житейски път, а по-скоро ограничаване на възможностите за активно дълголегие.

Може би затова вместо баналните съвети от рода на: “яжте всеки ден плодове и зеленчуци”, „спрете цигарите” или пък „спете достатъчно”, участниците в изследването постоянно подчертавали: “Относяйте се към тялото си така, сякьш ще го използвате поне 100 години.”

4. Най-излишният спътник? Безмислената тревога

На въпроса за какво най-много съжаляват, участниците в проучването не посочвали сърдечен романс, приключил с раздяла или пък професионален неуспех.

Почти единодушно те дават следния отговор: “Съжалявам за всички излишни тревоги, на които позволих да губят от времето ми на земята.”

5. Щастието? Не го търсете, а го пуснете в себе си!

Не свързвайте щастието с нещо конкретно, не го търсете и обвързвайте с поводи и причини. Просто бъдете щастливи, без да зависите от каквото и да е.

Може да звучи като клише, но хората от проучването на проф. Пилмър твърдо вярват в следното: “Младите са склонни да смятат, че могат да бъдат щастливи ако се случи еди-какво си или пък еди-що си. С годините обаче разбираш, че можеш да бъдеш щастлив без да зависиш от каквото и да е.”



Тагове:   съвети,   дълголетие,


Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anngry
Категория: Лични дневници
Прочетен: 66100
Постинги: 29
Коментари: 84
Гласове: 251
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031